Σταύρος Μεσσήνης
Ψυχολογική υποστήριξη & Ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων.
Συμβουλευτική και υποστήριξη γονέων και οικογένειας.
Θεραπεία ζεύγους.
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  • ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εφαρμογή της συστημικής θεωρίας στην ψυχοθεραπεία.

4/4/2017

 
​Η συστημική προσέγγιση είναι ένα σύγχρονο επιστημονικό μοντέλο θεώρησης και κατανόησης της πραγματικότητας, το οποίο βασίστηκε στη γενική θεωρία συστημάτων. Πρόκειται για μια θεωρία που αναπτύχθηκε αρχικά στο χώρο της μηχανικής, για να βρει αργότερα εφαρμογή και σε άλλες επιστήμες, όπως σε αυτήν την ψυχολογίας. Διαμορφώθηκε από την επιρροή της κυβερνητικής και της πληροφορικής στη μελέτη των ζωντανών συστημάτων, σε συνδυασμό με παρατηρήσεις από το χώρο της φυσικής και της βιολογίας. Εμφανίστηκε την δεκαετία του ’40 και έστρεψε το ενδιαφέρον των θεωρητικών της ψυχικής υγείας από το άτομο στο όλον και από τις προσωπικές ιδιότητες στις σχέσεις. Ήταν μια διευρυμένη θεώρηση του ανθρώπου που εμπλούτισε την ατομική, ομαδική και οικογενειακή συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία. 

Read More

Διακήρυξη για την Εκτίμηση του Εαυτού (Virginia Satir)

14/10/2016

 
Η Virginia Satir, μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες στο χώρο της οικογενειακής ψυχοθεραπείας, μας μιλάει για την "αυτεκτίμηση" (ο όρος που χρησιμοποιεί η ίδια για την Εκτίμηση του Εαυτού) ως ιδέα, στάση, συναίσθημα και εικόνα που εξωτερικεύεται με τη συμπεριφορά. Αυτεκτίμηση, γράφει, είναι η ικανότητα να δίνεις αξία στον εαυτό σου και να τον μεταχειρίζεσαι με αξιοπρέπεια, με αγάπη και αλήθεια.

Read More

The relationship between Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) and self-esteem

24/9/2012

 
Messinis Stavros, 2012

For children of every background, age, and ability level, self-esteem is extremely important. When a child has Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), self-esteem may be easily damaged by negative comments from other people. It is not surprising that many children with ADHD develop poor self-esteem or even more serious emotional problems such as depression. The academic problems, peer problems, and conflict with parents and teachers that are frequently experienced can make daily life a struggle. The distressful stories of those who have struggled with years of the inconsistencies and failure that curses the individual afflicted with ADHD would leave no doubt that poor self-image is an inevitable outcome. The scientific literature also supports this conviction.


Read More

Co-sleeping during infancy: Reconsidering its complexity

20/2/2012

 
Messinis Stavros, 2012

During the last decades, an increased interest in co-sleeping has been noted. It seems to be an important phenomenon because it is connected with the social experiences in infancy . It is also linked with researches which illustrate the importance of considering the physical and social environment of the infant beyond sleep surfaces. For instance, concerning the physical environment, Burnham in 2000s noted that brightness of the light during the sleep influences circadian rhythms in very young infants and has an effect in their development. Moving from the physical to the social environment, the concern of co-sleeping is becoming increasingly important. Something else which makes the interest of co-sleeping very important is the fact that many studies show that parent - child co-sleeping is associated with sleep problems. Most of the sleeping problems include difficulties in falling asleep and waking up during the sleep. These difficulties concern behavioral or social and not medical problems.

Read More

Bullying at schools: Can we define a profile of the victim as a child and as an adult?

6/2/2012

 
Messinis Stavros, 2012

Bullying is thought to be one of the most prevalent types of school violence. Bullying perpetration and victimization was brought to the attention of researchers such as Dan Olweus, who referred to bullies as “whipping boys” in the 1970s. Olweus gave the following definition of bullying that continued to be consistently used up the early 2000s: “A student is being bullied or victimized when he or she is exposed, repeatedly and over time, to negative actions on the part of one or more other students” (Olweus, 1993:318). It often involves an imbalance of strength and power between the bully and the target and is repetitive in nature. Children and adolescents may experience isolated acts of aggression, but children who have been bullied live with the ongoing fear of recurring abuse from the bully, which is usually more damaging than an isolated and unpredicted aggressive event.


Read More

Μαθησιακές δυσκολίες και ο ρόλος του σχολείου

24/5/2010

 
Κουράστηκα 
και δεν μπορώ να τα καταφέρω όλα 
όταν βιάζεσαι 
και θέλεις να βιάζομαι και εγώ. 
Τότε το κάθε τι 
παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο. 
Μπορώ να κάνω πολύ περισσότερα 
από όσα πιστεύεις 
όταν μου επιτρέπεις να το κάνω 
με τον τρόπο που θέλω εγώ. 
Από  το «Ποιήματα για όλους» του Benkt-Erik Hedin


Το θέμα των μαθησιακών δυσκολιών άρχισε να απασχολεί τους ειδικούς σε διεθνή κλίμακα μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο οπότε και άρχισαν να παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στο χώρο της Παιδαγωγικής. Επιστήμονες από διάφορους κλάδους επιστημών όπως Ψυχολόγοι, Ψυχίατροι, Νευρολόγοι και Παιδαγωγοί προσπάθησαν να μελετήσουν και να περιγράψουν το φαινόμενο των δυσκολιών στη μάθηση χρησιμοποιώντας καθένας ανάλογα με την ειδικότητά του διάφορους όρους. Η σύγχρονη κοινωνία με τη ραγδαία ανάπτυξη των μέσων μαζικής επικοινωνίας και η κυριαρχία της γραφειοκρατίας και της πληροφόρησης έδωσαν μεγάλη έμφαση στην αξία της μάθησης, η οποία συνδέθηκε με την κοινωνική επιτυχία του ατόμου. Έτσι η κατηγορία των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες έγινε το επίκεντρο πολλών επιστημονικών κλάδων. Οι έννοιες όπως «άτομα με μαθησιακές δυσκολίες» και «μαθησιακές δυσκολίες» εισάγονται στην επιστημονική γλώσσα και στα παιδαγωγικά συστήματα τα τελευταία τριάντα χρόνια, αντικαθιστώντας τόσο τις παιδαγωγικοκεντρικές έννοιες «άτομα με ανάγκες σχολικής βοήθειας» ή «άτομα με μαθησιακές αδυναμίες» όσο και την ιατροκεντρική έννοια «ελάχιστη εγκεφαλική δυσλειτουργία» προσδίδοντας νέα διάσταση στο περιεχόμενο αυτών των εννοιών. (Δράκος, 1999)
Ευρύτερα αποδεκτός και επικρατέστερος παραμένει ο ορισμός που έδωσε ο Hammill το 1990 όπου αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

Read More

Κοινωνική προσαρμογή των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες

15/3/2010

 
Σταύρος Μεσσήνης
Thace - Αθήνα, Μάρτιος 2010

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν δυσκολίες που απορρέουν από τη χαμηλή τους επίδοση στο μαθησιακό τομέα. Κουράζονται πάρα πολύ εύκολα και παρουσιάζουν αδυναμία συγκέντρωσης για αρκετή ώρα στο μάθημα. Έτσι εκδηλώνουν συχνά έντονη κινητικότητα και αφαιρούνται, με αποτέλεσμα να τυγχάνουν συνεχών παρατηρήσεων από τους δασκάλους τους για να προσέξουν στο μάθημα. Αδυνατούν ακόμη να οργανώσουν σωστά το χρόνο και το χώρο τους και χαρακτηρίζονται από την ακαταστασία τους και την κακή κατάσταση των βιβλίων και τετραδίων τους.

Read More

PIAGET - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

23/6/2008

 
Μεσσήνης Σταύρος ( 2008 )
Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης
Στο σχολείο σήμερα, η γνώση διαχωρίζεται σε κουβάρια πληροφορίας, που γράφεται από ειδικούς. Ο ξύλινος μονόλογος και η τελετουργία της ερωταπόκρισης, μετατρέπουν τη διδασκαλία σε μια από τις πιο στημένες και πιο ασφυκτικές επικοινωνίες στις οποίες συμμετέχει καθημερινά ο μαθητής.
Οι προβλεπόμενες από το αναλυτικό πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας μαθημάτων, παρέχουν παρωχημένες γνώσεις, που δεν κινητοποιούν την κριτική ικανότητα των μαθητών και δεν άπτονται των ενδιαφερόντων τους.
Από παιδαγωγικής πλευράς είναι πρωταρχικής σημασίας να ξέρει κανείς πώς αισθάνεται ο μαθητής στο σχολείο και να φροντίσει να αισθάνεται ευχάριστα.
Μόνο όταν η συμμετοχή του στη ζωή του σχολείου ανταποκρίνεται σε υπαρκτές προσωπικές του ανάγκες, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αισθάνεται ευχάριστα εκεί.
Τα παιδιά είναι ανάγκη να ζήσουν σε ένα περιβάλλον το οποίο να παρέχει σε αυτά πολλές αφορμές για δράση, σε ένα περιβάλλον που να τα ερεθίζει και να τα παρακινεί σε απασχόληση. 

Read More

Οι μορφές της σύγχρονης οικογένειας και οι επιδράσεις στα μέλη τους

30/9/2006

 
Μεσσήνης Σταύρος
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Η οικογένεια αποτελεί το βασικό κύτταρο της οργανωμένης κοινωνικής συμβίωσης. Η καθιέρωση του θεσμού αυτού έγινε από τα πρώτα σχεδόν βήματα της ζωής του ανθρώπου στη γη , και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο τόσο στο κοινωνικό σύνολο όσο και στη ζωή των μεμονωμένων ατόμων. Η οικογένεια άσχετα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά καιρούς , σαν θεσμός έχει αναγνωριστεί και λειτουργεί με τη μία ή την άλλη μορφή σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Read More

Το πρόβλημα της παιδείας

3/10/2003

 
Αν παρατηρήσουμε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε τη διαχρονικότητα της παιδείας , η οποία παραμένει πάντα ένα αμετάβλητο και σταθερό αίτημα για πνευματική ανάπτυξη , παρά τις διαφοροποιήσεις , τις αλλαγές και τις μεταβολές που έχει δεχτεί. Γι’ αυτό αποτέλεσε σε όλες τις εποχές σήμα κατατεθέν των κοινωνιών , όπως μπορούμε να διακρίνουμε στην αρχαία εποχή τα κινήματα των φιλοσόφων και των σοφιστών , που αναλάμβαναν να δώσουν ανώτερη παιδεία, ή ακόμα στην περίοδο του ευρωπαϊκού και νεοελληνικού διαφωτισμού. Επίσης αργότερα μπορούμε να δούμε την προσπάθεια για τη διατήρηση της παιδείας κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Όλες αυτές οι αναδρομές στο παρελθόν μας δείχνουν τη σπουδαιότητα της παιδείας που κατάφερε ως ύψιστο αγαθό να διατηρηθεί μέσα στους αιώνες. 

Read More

    Αρχείο

    April 2017
    October 2016
    September 2012
    February 2012
    May 2010
    March 2010
    June 2008
    September 2006
    October 2003

    Κατηγορίες

    All
    Μαθησιακά
    Οικογένεια
    Ψυχοθεραπεία


    Κλείστε ένα ραντεβού στο 6944175249

    Μαβίλη 17​

    Άνω Πατήσια, Αθήνα
    Στ. ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων

Σταύρος Μεσσήνης
Ψυχοθεραπευτής

© 2017 | All rights reserved. Created / Content edited by Stavros Messinis